Cosimo Technology

Reliasource

Reliasource

Sector: SERVICII LOCALE MUNICIPALITATI

Tipul: Stație de pompare pentru apele uzate municipale

CONTEXT
O stație de pompare pentru ridicarea presiunii este o stație de pompare care este utilizată la periferia localității ca stație intermediară de pompare a apei uzate municipale pe distanțe mai mari. În unele localități, distanțele de la zona periferică până la canalizarea cu cădere liberă sunt prea mari pentru a putea utiliza doar o pompă, ținând cont de faptul că trebuie folosită o viteză de cel puțin 0,7 m/sec în instalație. Stația de pompare de ridicare presiune este o stație de pompare, adesea de construcție dublă, în care apa uzata municipală este colectată și pompată din nou. Această stație de pompare este adesea echipată cu un by-pass, pentru a avea în continuare certitudinea deversării în caz de calamități.

PROVOCAREA

În Zevenaar, stația de pompare de ridicare a presiunii din Oude Steeg, s-a dovedit a fi o stație de pompare complicată. Cele mai mari probleme au fost:

  • Blocarea pompei
  • Poluarea căminului de pompare
  • Costuri ridicate de întreținere
  • Miros neplăcut pentru locuitori

De asemenea, in localitatea respectivă s-a dorit o ajustare la traseul de conducte, ceea ce însemna că o a doua stație de pompare de ridicare a presiunii ar putea fi oprită. Lucrul acesta ar determina o prelungire a conductei de refulare deja lungă. Se poate realiza acest lucru cu aceeași putere electrică?

SOLUȚIA

Cu o stație de pompare supraterană Reliasource® a apelor uzate municipale produsă de Gorman-Rupp, am reușit să rezolvăm problemele menționate mai sus.

Blocajele din pompă sunt rezolvate prin adăugarea sistemului Gorman-Rupp Eradicator®.

Acesta este un sistem fiabil, integrat în pompe, care previne înfundarea prin materiale fibroase precum șervețele umede, cârpe, funii, pungi de plastic etc.

Contaminarea căminului de pompare este prevenită printr-un sistem de spălare inversă complet automat cu care sedimentele din cămin sunt agitate săptămânal, prevenind astfel acumularea excesivă a acestora în cămin.

Acest sistem reduce drastic costurile de curățare. După cum s-a indicat, aplicarea sistemului Eradicator® reduce blocajele. Dacă totuși pompa este înfundată din cauza unei contaminări foarte mari, acest blocaj poate fi remediat foarte ușor si rapid, deoarece pompele sunt ușor accesibile, fiind poziționate chiar deasupra nivelului solului.

Toate acestea conduc la o reducere drastică a costurilor de întreținere.

Problema mirosurilor pentru localnici a fost rezolvată deoarece frecvența de pornire/oprire a pompelor este mai mare decât cea a pompelor submersibile existente. Creșterea presiunii în cămin, ca urmare a inundațiilor este limitată, astfel încât să se poată închide ermetic căminul datorită diferenței mici dintre nivelurile de intrare și de ieșire. Pentru a fi siguri că, în caz de urgență, căminul umed colector nu va fi deteriorat, în sistem este montată și o supapă de eliberare a suprapresiunii.

Vedere explodată a Eradicator-ului (Figura 2)

Reprezentare schematică a pompei centrifuge instalate deasupra solului (Figura 3)

În final, s-a dorit eliminarea unei stații secundare de pompare între stația de pompare a apelor uzate descrisă aici și linia principală de canalizare locală. Aceasta a însemnat o lungime suplimentară în conducta de refulare de 400 de metri! Datorită eficienței ridicate a pompelor Gorman-Rupp instalate și a presiunii care poate fi creată ca rezultat, acest lucru ar putea să fie realizat cu aceeași putere a motorului electric ca cea prevăzută în primul design. Eliminarea stației secundare economisește și costurile de întreținere.

Cele mai importante cinci întrebări ale municipalității au fost rezolvate eficient cu instalarea stației de pompare supraterane a apelor uzate municipale Reliasource®.

Rezultatul (Figura 4)

În plus, există mai multe avantaje ale acestui sistem, comparativ cu o stație de pompare submersibilă tradițională:

  • Datorită diferenței mici dintre nivelurile de intrare și de ieșire, contaminarea și depozitele de grăsime vor fi contracarate în continuare, acest lucru având un un efect pozitiv asupra costurilor de întreținere.
  • În cazul unor defecțiuni, lucrarea poate fi efectuată cu ușurință afară fără a fi nevoie să ridicați pompele din cămin, așa cum este cazul cu o stație de pompare submersibila. Aceasta este, de asemenea, o economie considerabilă de costuri.
  • Inspecțiile de rutină ale unei pompe supraterane sunt ușor de efectuat, permițând depistarea precoce a problemelor viitoare și remedierea înainte ca acestea să ducă la defecțiuni.
  • În cele din urmă, construcția prefabricată a întregului Reliasource® stația de pompare a apelor uzate permite o reducere considerabilă a timpului de construcție și a costurilor.

Municipalitatea este foarte mulțumită de această instalație, economisesc cu costurile de întreținere și operare, întreținerea este mai simplă (la urma urmei, totul este deasupra solului) și mai presus de toate este mai igienic, iar neplăcerea cu mirosuri pentru localnici este un lucru de domeniul trecutului.

Share on facebook
Share on linkedin
WhatsApp Scrie-ne pe WhatsAPP